Puurakentaminen

Keskusta talot ja maisema yläkuva.jpg

 

Taustaa: Keskusta on tehnyt määrätietoisesti työtä puurakentamisen edistämiseksi, ja työn tulokset näkyvät upeina puurakennuksina eri puolilla Suomea. Jatkamme edelleen puun käytön edistämistä, mihin haluamme sinulta evästyksiä.

Kysymys ja vastaukset: 

Millä rakentamisen alalla lisäisit puurakentamista ensisijaisesti?

    a) asuntorakentamisessa 22,22%
    b) julkisessa rakentamisessa 64,44%
    c) teollisessa rakentamisessa esim. elementit 13,33%
    d) muussa rakentamisessa, missä? Kerro kommenttikentässä. 0%

 

Viikon kysymys piirakka puurakentaminen.jpg

 

Kommentit:

Kaikki uudet koulut, päiväkodit, terveysasemat ja asumispalveluyksiköt tulee rakentaa puusta. Puuelementeistä uusia vientituotteita Suomelle!    
Maria Kokkonen

Haluaisin kannustusta puurakentamisern julkisessa rakentamisessa ja asuntorakentamisessa.    
Markku J Lamponen

Puurakennukset ovat pitkä-ikäisiä, terveitä, hengittäviä, kotimainen raaka-aine.    
Irma Rinta-Jaskari, Isonkyrön keskusta

Tarvitaan taloudellisia, ympäristöystävällisiä ja käyttäjäystävällisiä perinnekouluja, joissa oppiminen ja terveys ovat etusijalla. Massiivirakenne, harjakatto, pitkät räystäät ja tolpille irti maasta. Ja luokkahuoneita käytävien varsille. Kysykää opettajilta!
Perttu Helin

Esimerkiksi Kemissä juuri tällä hetkellä suunnitellaan uutta kulttuuritaloa. Se olisi erinomainen kohde vähintäänkin runkorakenteiden osalta CLT-ratkaisulle.    
Aki Pyykkö Kemi

Betonisia päiväkoteja ja kouluja on ihan tarpeeksi sisäilmaongelmaisten tilojen joukossa. Ainoa ongelma on paloturvallisuus.    
    
Kaikessa rakentamisessa    
Puurakentamista pitää lisätä kaikkeen yllämainittuihin.    
Vesa-Matti Virtanen
    
Huonekalut    

Tällä hetkellä kaikki 40 v sitten rakennetut julkiset rakennukset, tiilestä tai betonista tehdyt, ovat homeessa, koska ne tehtiin tasakattoisina.    
Martti Väyrynen

Sekä asunto- että julkisissa rakennuksissa. Mielestäni teolliselle rakentamiselle ei tule laittaa ehtoja tai vaatimuksia.    
Työskentelen rakennusalalla pientalojen parissa. Mielestäni puuta pitäisi käyttää enemmän sisustamiseen mm. kipsilevyt on haastavia hävittää sekä ovat reklamaatio herkkiä varastoinnin kannalta Suomen olosuhteissa ja painon/kokonsa puolesta. Puu on ajaton ja sisustamisessa helppo materiaali käsiteltävyyden takia. Logistiikan kannalta puu on kustannustehokasta ja ylijäämän/vaurioituneen tuotteen hävittäminen on kustannustehokasta.    
Janne

Sallimalla tiiliverhottuja, puurunkoisia ulkoseiniä betoni taloihin. Pohjoisessa näitä tehdään, mutta pks ja keskisuomen rakennusvalvonnat ei näitä hyväksy. Kosteusturvallisia ratkaisuja varmasti kehitettävä mutta se kannattaa. Laiva kääntyy hitaasti. Puukerrostalojen hintaa pitäisi myös saada alas: tarvitaanko suojaverhouksen lisäksi myös sprinkleri? Miksi äänivaatimukset on niin tiukat? (turhan järeät välipohjat)    

Puurakentaminen julkisissa rakennuksissa tuo tyylikkyyttä, kotimaisuutta esille. Puu on monipuolinen ja hengittävä materiaali.    
Puurakentaminen kaikissa muodoissaan lisää hiilen sitomista, siksi ehdottomasti kannatettavaa. Puun käsittely tekniikoitakin on kehitetty, joten sopii moneen tarkoitukseen.    
Aini

Kerrostaloissa. Nimenomaan massiivipuisissa ratkaisuissa. Se sitoisi hiiltä merkittävästi rakennuksiin. Hyödyttäisi metsänomistajia. Sekä lisäisi työllisyyttä maakunnissa puunjalostuksen parissa. Rankarukoisten puukerrostalojen komponentit tällähetkellä tuodaan pääsääntöisesti ulkomailta. Myös niiden ympäristön hiilensidonta kyky on hyvin vähäistä massiivipuisiin ratkaisuihin nähden.    
    

Tutkimukseen, tuotekehitykseen ja koulutukseen lisää panostuksia, esimerkiksi metallittomien liitostekniikoiden kehittämiseen. Suunnittelijoiden jatkokoulutusmahdollissuuksia kehitettävä    


Valitse siitä sitten kun järki sanoo että joka alalla pitäisi lisätä puun käyttöä mutta toisaalta sitten taas puunkäyttö pitäisi joidenkin mielestä kieltää täysin koska ilmastonmuutos & hiilinielut. Eli teet mitä tahansa niin pieleen menee.    
Tapio Torikka

    
Yhteiskunta on tehnyt omatoimirakentamisen hyvin vaikeaksi. Periaatteessa pitäisi olla niin, että kuka tahansa voisi tehdä talon itselleen niin, ettei ammattimiehiä tarvittaisi, kuin sähkötöissä.    
Kaikessa rakentamisessa.
    
    
Kysymykseen mahdoton vastata valitsemalla yksi kohde. Mielestäni puurakentamista on mahdollista lisätä asuntorakentamisessa, julkisessa rakentamisessa, teollisuuskiinteistöjen elementeissä muualla esim vapaa-ajan asunnot, lomamökit, hotellit yms.    
Petri Friman