PÄÄTTYNYT KYSELY - VIIKKO 42:

Kysymys: Mitä mielestäsi homekouluille pitäisi Suomen kunnissa tehdä?

Tulos: 48,18% prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että homekoulut pitäisi purkaa ja korvata uudella rakentajan suuremmalla vastuulla. 40,91 prosenttia halusi korjata koulut rakennus kerrallaan. 10,91% esitti, että rakennukset tulee purkaa ja vuokrata uusi rakentajan suuremmalla vastuulla.

Homekoulukysymys.jpg

 

Kommentit:


"Heikkolaatuinen rakentaminen ei ole kestävää luonnon kannalta. Jos uudehkosta rakennuksesta löytyy hometta, se on ilman muuta järkevämpää korjata. Käsitykseni mukaan rakentamisen laatua heikentävät liian tiukat aikataulut ja rakentamisen sirpaloituminen (jakautuminen liian monelle taholle)."

"Ratkaisu on tietysti koulukohtaiset ja riippuu sisäilmaongelman laajuudesta. Vanhan korjaaminen on kuitenkin usein hyvin kallista ja jos käyttäjille jää minkäänlaista epäilystä korjauksen onnistumisesta, keskustelu sisäilmasta jatkuu."

"Pillarilla vain kaikki matalaksi ja uutta hengittävää rakennusta tilalle."

"Hinta edellä rakentamisesta pitää luopua. Rakennustyöt pitäisi ajoittaa myöskin kevääseen ja kesään. Kyllähän sen sanoo järkikin, että hyvää ei tule, kun rakenteet lillutetaan rakkasateissa syksyisin. Talvella ja syksyllä vain sisätilahommia."

"Monia kouluja remontoidaan ja pian remontin jälkeen on samoja ongelmia todettu kuin ennen remonttia. Itselläni on myös kokemuksia huonosta siivouksesta tai siitä, että esim . ilmanvaihtoaukkoja ja -kanavia ei siivota tai puhdisteta asianmukaisesti . Useita isoja kauppakeskuksia ymta rakennuksia tyhjenee .. niitä voi myös käyttää vuokrakäyttöön. Rakentajan vastuu korostuu, kun vuokrattavan kohteen voi halutessaan jättää, mikäli homeongelmia esiintyy."

"Asia on sen verta kiireellistä, että pitäisi saada valita korjaus tai väistötilat ohi hankinta kilpailutusten! Lasten terveys on tärkeintä!"

"Kotkassa laiminlyötiin julkisten rakennusten kunnossapito huonon virkamiestyön tuloksena. Nyt opettajia sairastunut astmaan, muutama saanut sydänoireita ja useilla toimintakielto huonon sisäilman takia määrätyissä tiloissa. Lisäksi; hieman huonompi kuntoinen ikäihminen voi jo yhden käyntikerran - kevät- tai joulujuhlavierailu - johdosta saada oireita home koulurakennuksessa! Ongelma on tiedetty, mutta lakastua maton alle. Huonoa toimintaa kunnan virkamiehiltä.On täysin edesvastuutonta, ettei maamme operatiivisesti toimivat poliitikot ja opetushallituksen virkamiehet nosta isosti esille homekouluongelmaa. Kyse on tulevien kansalaistemme terveydestä ja tuottavaa työtä tekevien opetushenkilöstön työn aliarvioimisesta sekä selkeästä vastuun pakoilusta tässä asiassa. Vaimoni yksi sairastuneista!"

"Suomessa on suuri määrä kuntia, joissa koulujen koneelliset ilmastoinnit sammutetaan illaksi, viikonlopuiksi ja lomien ajaksi. Koneellista ilmanvaihtoa ei saa sammuttaa. Tampere on ainakin yksi häpeäpilkku tässä suhteessa."

"Sairastuin vakavasti luokanopettajan urallani kahdessa eri koulussa, joissa oli mittavia kosteusvaurioita, sekä lisäksi huono ilmanvaihto ja kemikaalikuormaa. Sain vain ilkeilyä ja mitätöintiä esimiehiltäni. Kuulemma pilasin koulun imagon, kun sairastuin siellä. Onneksi työterveyslääkäri ymmärsi, lähetti tutkimuksiin ja useita kroonisia sairauksia todettiin. Pääsin työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta en saanut mitään korvauksia vakavista sairauksistani, jotka kuitenkin tulivat työpaikalta. Olen huolissani entisistä työkavereista, sekä oppilaista. Itse olen nyt jonkin verran paremmassa kunnossa, mutta saan pahat oireet aina huonoissa rakennuksissa. Meitä sairastuneita on pilkattu aivan hirveästi. Nyt riittää! Lukuisia homekoulujen opettajia on kuollut erilaisiin syöpiin viime vuosina. Siis jopa 10 yhtä oppilaitosta kohti 2000- luvun aikana. Joko tästä ollaan valmiita puhumaan?"

"Rakennusvalvontaa lisää, vastuu valvonnasta vastuulliseksi. Aikatauluja jatkettava rakentamisessa ( ehtii kuivua valut ja rakenteet).Materiaalien suojaus hyvin tärkeää. Jos näitä epäkohtia ei korjata sama meno jatkuu , se on loputos suo. HYI HYI nyt vallitseva ahneus ja vilunkipeli.!!"

"Pakko sanoa että oli pikkasen pöljä kysymys. Riippuua koulun konkreettisesta tilanteesta mikä noista vaihtoehdoista on paras. Juurisyy on onneton julkinen kilpailutus ja hankintalaki joka ohjaa osaamattomien kuntapäättäjien käsissä valitsemaan halvimman - ja kuten tiedämme niin hyvä ja halpa myydään eri hyllyissä. Pudasjärven hirsikoulusta pitää tehdä oppikirja päättäjille. Ja patologisen yliallergisille ja luulosairaille pitää laittaa lähestymiskielto joihinkin rakennuksiin. Ja steriili city-elämä tuottaa hyperallergisia ihmisiä joille ei ole tullut luonnon tarjoamaa immuniteettia jonka saa maaseudulla eli luonnossa. Oikea vastaus on myös että kuntapäättäjillä pitää olla osaamista ja vastuuta. Nyt ei ole tosiaankaan kumpaakaan. Eihän noihin luottamushommiin ole aikaa kuin eläkeläisillä, julkisen sektorin työntekijöillä, työttömillä ja niillä joilla on aikaa ja varaa."

"Kunnat kun rakentaisivat hirsikampuksia Pudasjärven tavoin, säästettäisiin tulevaisuudessa pitkä penni homekoulujen loputtomista korjauskuluista. Nyt tehdään betonielementeistä vesisateessa ja ihmetellään kun on aivan kosteana vuosi valmistumisen jälkeen.."

"Jos koulu on "homeessa", tulee se korjata. Kaikki "homekokoulut" eivät johdu rakentajasta. "home" voi olla sitä, että siivous on huonoa. Tai sitä sitten, että ilmanvaihto on huonoa tai ilmanvaihto kanavia ei ole nuohottu eli siis putsattu. Tällöinhän ei tarvitse koko koulua purkaa vaan korjata tai laittaa asiat kuntoon."

"Korjaaminen ei yleensä auta, kun vauriot pahoja,joten uuden rakentaminen parempi vaihtoehto. Uuden rakentantamisessa pitää huomioida, että rakentamiselle/materiaalien kuivumiselle on riittävästi aikaa ja rakennus suojataan sateelta. Valvonta pitää olla tarkkaa rakentamisen ajan ja huolto sekä kunnostus riittävä."

"Mikäli homevaurio on merkittävä on järkevää rakentaa uusi ja vuokrata kiinteistö jolloin kiinteistön huolto, ylläpito on omistajan vastuulla jos näin sovitaan mikä olisi ideaali tilanne."

"Rakennusaikainen rakennushygienia nostettava korkealle. Eli kanavien rakenteiden puhtaus ja pölyttömyys, kuivat rakenteet rakentaessa. Iso ongelma on puutteellinen ilmanvaihdon säätö, liiallinen alipaine sekä vahingollinen väärä käyttötapa. Halvinta tarjousta ei saa valita, eikä kalleinta. Toiminta avoimeksi jotta kaikki suhmuroinnit ja kytkökset sekä voitelut saadaan kitketyä pois."

"Valtio mukaan talkoisiin, ettei kaikki lankea kuntien maksettavaksi. Korjauskin silloin jos on järkevää."

"Ensimmäisenä olisi poistettava käytöstä termi homekoulu, se on vahva yleiskäsite, joka ohjaa tarpeettomasti ajattelua. Jonkin verran voisi panostaa tutkimukseen, jossa selvitetään homekoulu-sanan aiheuttamaa plasebovaikutusta ja psyykkisiä vsikutuksia. Sen jälkeen pohdittakoon rakennustekniikkaa ja -fysiikkaa sekä rakennusterveyttä."

"Rakennuksille pitäisi saada jotkut kriteerit milloin purkaa ja milloin korjata. Kunnissa mennään edullisimman mukaan ja pitkässä juoksussa edullisin vaihtoehto ei ole parhain. Lisäksi tarvitaan tukea kunnille rakennusten tutkimuksiin sekä niiden huonokuntoisten purkamiseen. Lapset ovat myös eriarvoisessa asemassa oikeudesta opetukseen. Sisäilmasta sairastunut lapsi jää yleensä ilman opetusta ja vanhempien neuvojen varaan."